Het zijn één van de mooiste watervallen van Bosnië en Herzegovina: de Kravica watervallen! Ken jij deze prachtige plek al?

Locatie: kaart van Kravica watervallen

De Kravica watervallen bevinden zich in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. De watervallen liggen tussen de plaatsen Ljubuški en Čapljina op de Trebizat rivier.

De beste tijd om te bezoeken

Wanneer je in het voorjaar of het najaar naar de Kravica watervallen gaat kun je optimaal van deze prachtige plek genieten. Het is er dan nog niet al te druk, omdat het buiten het toeristenseizoen ligt.

Wil je echter ook een duik nemen op deze unieke plek? Dan zul je toch in de zomermaanden hier naar toe moeten.

De vele toeristen moet je dan voor lief nemen. Tijdens de zomermaanden stijgt de temperatuur boven de 30 graden en biedt de Trebizat rivier verkoeling.

Kravica watervallen - zwemmen
Kravica watervallen – met wie zou jij hier willen zwemmen?

Een aantal redenen om Kravica watervallen te bezoeken

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom jij dit jaar nog de Kravice watervallen moet bezoeken. We sommen ze hieronder voor je op.

Prachtige ongerepte natuur

Reden nummer één is vrij simpel: vanwege de mooie natuur. Je vindt weinig plaatsen die zo prachtig en uniek zijn als de Kravica watervallen.

Bekijk de video hieronder voor een indruk.

In de omgeving

Er zijn veel toeristen die vanuit Kroatië een bezoek brengen aan Mostar en de Stari Most. Wanneer je dan toch in Bosnië bent kun je net zo goed hier langs gaan.

Je wilt niet thuiskomen en moeten vertellen dat je helaas niet naar deze plek bent geweest.

Unieke kiekjes

Zoals je op de foto’s al wel hebt kunnen zien zijn deze watervallen de perfecte plaats om wat heerlijke foto’s te schieten. Ga bij een waterval staan, schiet die ene unieke plaat en plaats hem op instagram of facebook. En ohja: vergeet #ditisbosnie & @ditisbosnie niet te taggen 😉

Kravica watervallen [2018]
Kravica watervallen

Dingen die je bij de Kravica watervallen kunt doen

Er zijn een aantal leuke dingen die je kunt doen bij de Kravica watervallen. Een aantal daarvan vertellen we je hieronder.

Zwemmen

Tja, je ziet het op de foto’s al wel: dit is de plek om een duik te nemen en naar één van de watervallen te zwemmen.

Zomers is dit heerlijk. Je kunt dan lekker afkoelen in de rivier. Buiten de zomermaanden kan het een beetje koud aanvoelen. Maar de ware diehard neemt ook dan een duik.

Leuk om te noemen: Vildan heeft een keer eind oktober een duik genomen. Het was die dag nog 28 graden. De rivier was wel een tikkeltje te koud.. Haha..

Kravica watervallen

Relaxen

Jep, je kunt hier echt relaxen. Heerlijk uitrusten en genieten van een lekker drankje. Er is genoeg plek om een handdoek of badlaken neer te leggen en om van de zon te genieten. Die is er namelijk in overvloed.

Kanoën

Er worden ter plekke kano’s verhuurd. Je kunt dan een kano huren en richting de waterval peddelen.

Barbecuen

Wil je ultiem genieten op deze bijzondere plek? Neem dan je barbecue mee.

Tip: neem ook een koelbox mee waarin het vlees goed blijft. Stop deze koelbox overdag in de koude Trebizat rivier ter extra afkoeling.

Kamperen

Ook is er plek om te kamperen. Neem je tent mee en zoek een mooi plekje op. Zet je tent op en overnacht bij de Kravica watervallen.

Eén ding is zeker: het uitzicht dat je die ochtend hebt zul je niet vaak in je leven meemaken.

Kravica watervallen - voorjaar
Kravica watervallen

Uitzicht over Kravica

Er zijn meerdere plekken vanwaar je prachtige foto’s kunt maken. Eigenlijk is iedere positie de moeite waard. Echter zijn er drie plekken die er in onze ogen uitspringen.

Uitkijkplek

Wanneer je de entreepoort gepasseerd bent is er een trap waarmee je naar beneden kunt lopen. Onderweg kom je dan op een uitkijkplek uit. Vanaf die plek kun je een prachtige foto maken.

Het verwoeste huis

Je kunt er ook voor kiezen om niet de trap te pakken, maar juist de weg die naar beneden gaat. Dit raden wij je aan.

Je komt dan namelijk bij een bocht een verwoest huis tegen. Daar loopt ook een onverharde weg de andere kant op. Loop daar een paar meten in en je krijgt een fenomenaal uitzicht voor een panorama plaat.

De brug over de Trebizat

Eenmaal beneden aangekomen zul je tijdens de zomermaanden een brug zien. Via deze brug kun je van de ene kant naar de andere kant komen.

Op de foto hieronder zie je de brug niet, omdat de Trebizat rivier destijds heel hoog stond. In het midden van de brug kun je dus ook een coole foto maken.

Kravica watervallen - hoog waterstand
Kravica watervallen

Hoe kom je er

Het beste kun je de Kravice watervallen met de auto bereiken. Wanneer je vanuit Ljubuški naar Čapljina (of andersom) rijdt staat het duidelijk op een bord aangegeven.

Je zou er eventueel ook met een bus kunnen komen, maar deze rijden vrij onregelmatig. We raden je daarom ook aan om met de auto te gaan, of via georganiseerd vervoer.

Reisbloggers over Kravica

Ook onder de reisbloggers zijn de Kravica watervallen populair. Een aantal van die verhalen hebben we voor je uitgezocht. Hieronder beknopt een samenvatting.

Geraldine met 3 Op Reis

Dat Bosnië en Herzegovina en dus ook de Kravice watervallen populairder worden, is ook 3 Op Reis opgevallen.

Afgelopen zomer heeft Geraldine een rondtocht door Bosnië gemaakt. En daar mocht natuurlijk een bezoekje aan de Kravice watervallen niet aan ontbreken.

Op hun pagina Geraldine bezoekt de Iguaçu-achtige Kravica watervallen kun je een video bekijken en zien hoe Geraldine hier heeft genoten.

Kravica watervallen Geraldine - 3 op reis
Kravica watervallen. Foto: Geraldine – 3 Op Reis

Roy van royz.nl

Roy is fotograaf en was in 2017 in Bosnië. Tijdens zijn rondtocht kwam hij ook langs de Kravice watervallen.

Welke plek leent er zich beter om een paar geweldige foto’s te maken. Op zijn blog Natuurschoon bij de Kravica watervallen in Bosnië kun je de foto’s bekijken die hij hier heeft gemaakt. Ook vind je daar een leuke vlog van hem op reis door Bosnië.

Marijke van Wanderer’s Blue

Marijke heeft alleen maar mooie woorden voor deze unieke plek. Daarnaast heeft ze ontzettend mooie foto’s gemaakt!

Je vindt haar verhaal en de mooie foto’s op haar blog Kravica watervallen in Bosnië. Een aanrader, want zeg nu zelf: de foto hieronder is toch echt een plaatje!

Bosnie - Kravica watervallen
Foto: Marijke van Wanderer’s Blues.

Verder lezen

– Alles wat je over Mostar moet weten lees je in onze Mostar Reisgids.
– Alles wat je over Sarajevo moet weten lees je in onze Sarajevo Reisgids.

– Alles wat je over Bihać moet weten lees je in onze Bihać Reisgids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *