Een complete reisgids voor Mostar – Bosnië en Herzegovina

Het is één van de populairste steden van Bosnië, zo niet van de regio: Mostar.

Gelegen in Herzegovina in het zuid-westen van het land op ongeveer 45 minuten rijden van Kroatië.

De stad staat bekend vanwege de Stari Most – de Oude Brug die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Maar er is meer te doen in Mostar en in de omgeving. Dat lees je hier in deze complete Reisgids voor Mostar.

Ben jij zelf in Mostar geweest en heb jij een tip voor ons? Deel hem dan onderaan de pagina in de comments.

Inhoudsopgave

– Locatie: kaart van Mostar
– De beste tijd om Mostar te bezoeken
– Stari Most
– Een aantal redenen om Mostar te bezoeken
– Wat te zien in Mostar
– De omgeving van Mostar
– Vanaf deze plekken heb je het mooiste uitzicht over Mostar
– Hoe kom je in Mostar
– Reisbloggers over Mostar

Locatie: kaart van Mostar

Mostar ligt in het zuid-westen van Bosnië en Herzegovina. De stad ligt op ongeveer 2 uur rijden van Sarajevo af. Vanuit Mostar ben je in ongeveer driekwartier op de grens met Kroatië. De rivier die onder de Stari Most en door Mostar stroomt heet de Neretva.

De beste tijd om Mostar te bezoeken

Mostar heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent: warme zomers en zachte winters. In de zomermaanden juli en augustus kan het kwik oplopen tot 40 graden.

Voor mensen die niet tegen extreme warmtes kunnen adviseren we daarom om Mostar tijdens deze maanden te vermijden.

Bezoek Mostar in april, mei, september of oktober. De temperatuur schommelt dan vaak tussen de 20-30 graden.

Tijdens de wintermaanden kan het nog wel eens heel hard waaien in Mostar. Deze wind wordt ook wel de ‘Bura’ genoemd.

Stari Most – Oude Brug

Stari Most - Oude Brug Mostar

Vraag iemand die in Mostar geweest is waar hij of zij het eerste aan denkt bij Mostar en het antwoord zal de Stari Most zijn.

De geschiedenis van de Stari Most

Deze historische brug is gebouwd in de 16e eeuw ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Sultan Süleyman de Grote gaf opdracht om de brug te bouwen.

Volgens de geschiedenis boeken was het Mimar Hajrudin die rond 1557 leiding gaf aan de bouw. Het was een uitdagend project want het zou de grootste boogconstructie tot dan toe worden.

Om de risico’s in te kunnen schatten besloot Mimar om eerst een kleine versie te bouwen. Deze brug was over de zijrivier Radobolja en heet de Stara Cuprija.

Na 9 jaar bouwen werd in 1566 de Stari Most opgeleverd. In de loop der jaren werd de brug herhaaldelijk gerestaureerd en veranderd door opeenvolgende Ottomaanse heersers.

De enkele boog van de brug is 29 meter lang, op een hoogte van 19 meter boven de Neretva.

Mostar had voor de bouw van de brug al een sterke economische positie. Nadat de brug klaar was groeide dit in snel tempo.

Op beide oevers bij de brug staat een toren. De toren op de westelijke oever was gedeeltelijk een gevangenis en een uitkijktoren. Deze toren wordt ook wel “Halebinovka” of “Celinova” genoemd, naar de mensen die de renovaties uitvoerden.

De uitkijktoren was tegen de Venetiaanse krijgers, die de stad probeerden in te pikken.

De “Hercegusa” is hoe de toren op de oostelijke oever genoemd werd. Nadat in 1878 de Oostenrijkers en Hongaren Mostar hadden ingenomen werd deze toren als munitie opslagplaats gebruikt.

Onderleiding van het Oostenrijks-Hongaarse rijk werd de brug gerestaureerd. O.a. de toegangswegen tot de brug werden verhoogd. Dit om de brug beter bereikbaar te maken.

Helaas werden veel van deze werkzaamheden verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn zelfs destijds plannen geweest om de brug te verwoesten, waardoor de brug veel schade heeft geleden.

De vernietiging tijdens de oorlog in Bosnië

9 november 1993 is een zwarte dag in de geschiedenis van de stad Mostar. Op deze dinsdag werd in een paar uur tijd de iconische Oude Brug van Mostar verwoest.

De dagen hier voorafgaand is de brug beschoten. Inwoners van Mostar probeerden de brug te beschermen. Ze bouwden er een constructie op waar o.a. autobanden werden opgehangen. Deze moesten de kogels en granaten opvangen.

Helaas konden zij niet voorkomen dat na hevige aanvallen de brug werd vernietigd.. De stukken van de brug vielen naar beneden in de groen turquoise Neretva rivier…

Over wie daadwerkelijk opdracht heeft gegeven om de brug te verwoesten verschillen de meningen en de bronnen.

De reconstructie

In 2001 is de reconstructie begonnen onder leiding van de UNESCO. Door de complexiteit van de brug duurde het drie jaar voordat deze af was. Op 23 juli 2004 werd de ‘nieuwe’ Stari Most geopend.

Voor de reconstructie werden zoveel mogelijk originele stenen uit de Neretva rivier gebruikt. Daarnaast werd er onderzocht waar de originele stenen vandaan kwamen. Van die locaties werden ook stenen gebruikt.

Om de nieuwe brug zo origineel mogelijk te reconstrueren moesten de ingenieurs zich verdiepen in oude bouwmethoden. Uiteraard werden deze eerst getest.

In totaal heeft de reconstructie 13 miljoen euro gekost. Dit geld was afkomstig van de Europese Unie, de Wereldbank, het cultuurfonds van de Aga Khan en de overheden van Bosnië en Herzegovina, Italië, Kroatië, Nederland en Turkije.

Het icoon van de stad en regio

De brug is vandaag de dag niet alleen een brug voor de inwoners van Mostar. Het is een symbool van verbondenheid, tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Daarnaast is het uiteraard een toeristisch trekpleister. Dagelijks wordt de Stari Most bezocht door een immense menigte massa.

Ben je niet zo van de drukte? Sta dan vroeg op en bezoek de Stari Most in de vroege ochtend. Drink een lekker bakje verse Bosnische koffie in één van de vele barretjes.

Een aantal redenen om Mostar te bezoeken

Er zijn diverse redenen te noemen waarom je een bezoek aan Mostar zou moeten brengen. Hieronder zetten we een aantal redenen voor je uiteen.

De Stari Most

De belangrijkste reden om een bezoek aan Mostar te brengen is misschien wel om dit iconische gebouwte te zien. Jaarlijks reizen miljoenen toeristen naar Mostar vanwege de Stari Most.

Het heerlijke weer

Ga je naar Mostar, dan is goed weer bijna gegarandeerd – helemaal in de zomermaanden. Ben je dus op zoek naar een bestemming met lekker warm weer, dan is Mostar jouw volgende bestemming!

Een geschiedenisles

In Mostar kun je nog goed zien wat de oorlog voor invloed heeft gehad. Je ziet hier en daar nog steeds gebouwen die verwoest zijn tijdens de oorlog in Bosnië.

Je kunt daarom veel zien en leren over de oorlog. Heel interessant en goed voor je besef hoe goed wij het in Nederland hebben 😉 .

Diversiteit

In de omgeving van Mostar heb je op kleine afstand meerdere mooie bezienswaardigheden. De bron van de Buna rivier, de Kravica watervallen en Medugorje. We vertellen hier verderop op deze pagina meer over.

Een goedkoop avondje stappen

In Mostar kun je op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond goed stappen. Zo is er een openlucht discotheek genaamd Daleka Obala. Bij de Stari Most vind je een discotheek gebouwd in een grot. Ontzettend cool om te zien!

Snipertoren

In Mostar kun je (wel een beetje illegaal) de toren die als snipertoren tijdens de oorlog werd gebruikt beklimmen. Vanaf deze toren beschoten snipers onschuldige burgers. Indrukwekkend om te zien.

Kortom: genoeg redenen om een bezoek te brengen aan deze stad!

Wat te zien in Mostar

Ochtendbezoek Stari Most

Ons advies is om ‘s avonds in Mostar aan te komen en op tijd naar bed te gaan. Zet de wekker lekker vroeg en loop (of pak een taxi) naar de Stari Most.

Maak meerdere mooie foto’s van de Stari Most. Pak daarna ergens een terrasje voor een heerlijke ontbijt en een lekker kopje koffie.

Geniet in alle rust van je morgen.

Mostar tijdens zonsopkomst

De oude stad

Bij de Stari Most is ook de oude stad. Wandel door de oude straatjes van Mostar. Bezoek één van de vele souvenirwinkeltjes en zoek jezelf een leuk aandenken uit.

Oude stad - Mostar

Bišćevića kuća

Het Biščević-huis, beter bekend als Bišćevića čošak, ligt aan de oostelijke oever van de rivier de Neretva in de straat Biščević. Dit oude Ottomaanse huis dateert uit de 17e eeuw – 1635.

De Ćošak die zich uitstrekt over de rivier de Neretva op twee zeer hoge en imposante stenen pilaren, vertegenwoordigt dit huis als de meest gedurfde bouw van de Turkse architectuur tijdens de Turkse periode in Mostar.

Het huis heeft nog vele unieke karakteristieke van de Ottomaanse bouwstijl. Je ziet deze in vele details terug.

Huis van de Biskupske recedentie

Dit huis is gebouwd in 1906 en ligt in het westelijke gedeelte van Mostar. Het is uitgeroepen tot een nationaal monument.

Hamam

Vlakbij de Stari Most vind je de oude Hamam (Turks stoombad). Deze is gebouwd tijdens de tweede helft van de 16de eeuw.

Nu is het Hamam een museum. Het “Hamam Museum” in Mostar is een authentiek cultureel monument, dat bezoekers meeneemt naar het verre verleden en getuige is van de mooiste verhalen van de vroegere manier van leven.

Šejh Jujino Turbe

Deze graftombe is gebouwd in 1831 ter herdenking van de bekende Mostarse schrijver Mustafa Ejubović.

Kajtazova kuća

In de Mostarse wij Luka, niet ver van de oude brug, bevindt zich waarschijnlijk het oudste bewaard gebleven huis in deze stad. Enigszins vergeten, uit de meer serieuze toeristische rondleidingen en uit het zicht van voorbijgangers, schijnt de architecturale parel uit 1520, de trots van de familie Kajtaz.

Katholieke kerk

De Katholieke kerk is gebouwd in 1866 met het Francistaans klooster ernaast. Deze kerk heeft de hoogste klokkentoren van alle kerken in Bosnië en Herzegovina.

Koski Mehmed-Pasha’s moskee

Deze prachtige moskee is gebouwd in 1617 en is de tweede grootste in Mostar. Het is iets kleiner dan de Karadjoz-bey moskee.

De moskee ligt op slechts 150 meter ten noorden van de oude brug aan de rand van de oever van de rivier. Vanaf hier heb je een onvergetelijk uitzicht over de oude stad. Klim in de minaret van de moskee en maak een adembenemende foto van de Stari Most.

Ook deze moskee is tijdens de recente oorlog bijna verwoest maar is nu herbouwd. Tip: het kan druk zijn bij deze geliefde moskee, ga daarom vroeg op de ochtend.

Kriva ćuprija

Kriva ćuprija is de kleine en oudste stenen stenen brug in Mostar, gebouwd in 1558 tijdens het bewind van de Ottomanen.

De boog van deze brug is halfrond met een diameter van 8,56 meter. De brug is 4,15 m hoog en bestaat uit stenen treden.

Stara čaršija – Oude stad

Aan de linkerkant van de Neretva rivier bij de Stari Most bevindt zich de stara čaršijade oude stad. Je vindt hier leuke (souvenir)winkeltjes, terrasjes met barretjes en restaurants om wat te eten en te drinken.

De oude orthodoxe kerk

De oude orthodoxe kerk werd gebouwd in 1834 in de wijk Bjelušine. Deze orthodoxe kerk bewaart een prachtige icoon van de Maagd Maria.

Stara gimnazija – oude gymnasium

Het oude gymnasium gebouw is gebouwd ten tijde van de Oostenrijk-Hongaarse heerschappij met wat oosterse aspecten. De school werd plechtig geopend op 26 oktober 1893.

Het gebouw heeft veel geleden tijdens de oorlog. De renovatie vond plaats in 2009.

Partizaanse begraafplaats

De Partizaanse begraafplaats in Mostar werd in 1965 gebouwd ter ere van alle mensen uit Mostar die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven.

Het werd gebouwd door architect Bogdan Bogdanović in de tijd van wederopbouw na het einde van de Tweede Wereldoorlog, ter nagedachtenis aan de dode Mostar-partizanen, antifascisten en ter ere van allen die in de Tweede Wereldoorlog tegen het fascisme in heel Europa en de wereld vochten.

Museum Herzegovina

Het Muzej Hercegovina (Museum van Herzegovina) werd in 1950 opgericht met het doel om het rijke culturele en historische erfgoed van Mostar en Herzegovina te vinden, te verzamelen, te behouden en bekend te maken.

Muslibegovića kuća – huis

Het huis van Muslibegović dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het huis behoort tot de gebouwen met een centraal hal.

Het wordt gekenmerkt door strikte symmetrie. Twee grote bogen, zorgen voor een verweving van de natuur en binnenplaatsen met het interieur, de hajat.

Stads bad

In het centrum van Mostar werd in 1912 een openbaar stadsbad gemaakt. Onder de mensen uit Mostar (Mostarci) tegenwoordig bekend als Banja.

Het was ten tijde van de bouw een van de eerste baden op de balkan.

De grote en moderne katholieke kathedraal

Deze is gebouwd in 1980 en bevindt zich bij de Biskupske recedentie.

De omgeving van Mostar

In de omgeving van Mostar vind je diverse unieke plekken en bezienswaardigheden die je niet mag missen wanneer je in Mostar bent. We bespreken ze kort hieronder.

Blagaj – Vrelo Bune

Op ongeveer 15 minuten rijden van Mostar bevindt zich de bron van de rivier Buna. Een unieke plek waar je kunt afkoelen tijdens de hete zomermaanden in Mostar.

Blagaj - Vrelo Bune

Kravica watervallen

Dit zijn één van de mooiste watervallen van Bosnië en Herzegovina. Durf jij een duik te nemen in de ijskoude Trebizat rivier?

kravica watervallen

Počitelj

Rij je vanuit Mostar naar de Kroatische grens, dan kom je onderweg langs het eeuwenoude plaatsje Počitelj. Loop naar boven om vanaf de uitkijktoren van een magnifiek uitzicht te genieten.

Pocitelj - Bosnie en Herzegovina

Međugorje

Een miljoen pelgrims bezoekt ieder jaar het bedevaartsoord Međugorje. Daar zou sinds 1981 de heilige maagd Maria meerdere keren zijn verschenen.

Hutovo Blato

Hutovo Blato is een natuurreservaat vlakbij het plaatsje Čapljina (vlakbij Počitelj). Je kunt hier een bootje huren en door het reservaat varen.

Hutovo Blato 2018

Mogorjelo

Op een paar honderd meter afstand vanuit het centrum van Capljina vind je overblijfselen van een Romeinse stad: Mogorjelo.

Trebizat

Dit is de rivier van de Kravice watervallen. Je kunt hier een kano safari tocht maken, die ongeveer een halve duurt.

Vanaf deze plekken heb je het mooiste uitzicht over Mostar

Hum heuvel

De bekendste uitkijkplek van Mostar is de Hum Mountain – Hum Heuvel. Bovenop deze heuvel staat een groot kruis wat van ver al te zien is. Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over Mostar.

Mostar - Go Live Go Travel - Hum Mountain
Go Live Go Travel maakte deze foto van Hum Mountain

Fortica

Op de foto hierboven zie je de Hum heuvel. Deze foto is genomen vanaf een andere mooie plek: Fortica.

Hierboven is het uitzicht fenomenaal! Binnenkort wordt hier ook een Zipline van 550 meter lengte geopend. Tijdens je vlucht heb je dan het uitzicht over Mostar aan je rechterzijde.

Cim

De derde plek om van een mooi uitzicht te genieten is vanaf de wij Cim. Deze wijk ligt in het westelijke gedeelte van de stad. De twee andere uitkijkplekken zijn wat toegankelijker.

Hoe kom je in Mostar

Mostar is goed te bereiken met de auto en de bus. Vliegen is in opkomst. Ook de trein kan een optie zijn om in Mostar te komen.

Met de auto

De meeste toeristen komen met de auto naar Mostar. Vanuit Kroatië bezoeken veel mensen de stad. Er zijn goede regionale wegen naar Mostar. Met de auto kun je er dus prima komen.

Met de bus

Mostar heeft veel buslijnen die de stad verbind met diverse Europese steden. Met de bus naar Mostar is dus zeker een goede optie.

Met het vliegtuig

De stad heeft haar eigen vliegveld. Vanaf mei 2018 vliegt Eurowings vanaf Düsseldorf en Stuttgart naar Mostar. Daarnaast kun je sinds kort vanaf Zagreb naar Mostar vliegen.

Tijdens het hoogseizoen vliegen er ook regelmatig vliegtuigen vanuit Italië naar Bosnië. Hiermee reizen vele Pelgrims naar Medugorje.

Met de trein

Er rijdt dagelijks een trein vanuit Kroatië – Ploce naar Mostar. Deze treint rijdt door naar Sarajevo om vervolgens naar het noorden van Bosnië te rijden.

Vanuit Sarajevo kun je dus ook met de trein naar Mostar.

De Taxi

In Mostar betaal je 1KM per kilometer voor een taxirit. Een rit van 10 kilometer kost dus 10KM, omgerekend ongeveer €5. Oftewel: een betaalbaar middel om door de stad te reizen.

Reisbloggers over Mostar

Foto: Stari Most door Esther van Go Live Go Travel
Foto: Stari Most door Esther van Go Live Go Travel

Samen met Sarajevo is Mostar de populairste stad onder reisbloggers. Er zijn dan ook al vele reisbloggers in Mostar geweest. Een aantal van hun ervaringen delen we hieronder met je.

Esther van Go Live Go Travel

Eerder vertelden we je dat Esther ontzettend enthousiast was over Sarajevo. Vanuit Sarajevo is zij in 2017 doorgereisd naar Mostar.

Veel mensen doen een dagtrip vanuit Kroatië naar Mostar. Zoals Ether zelf aangeeft: “Deze stad verdient meer tijd en aandacht dan een dagtrip kan bieden. Er is namelijk genoeg te doen en te zien in en rondom Mostar.”

In haar blog Bosnië en Herzegovina: 10 tips wat te doen in en rondom Mostar geeft ze je 10 zeer waardevolle tips, waar je zeker wat aan zult hebben.

Mostar- Street Art Go Live Go Travel

Stéphanie van Expeditie Aardbol

Een prima uitvalbasis om de regio te verkennen kan Blagaj zijn. Dat is ook waar Stéphanie van Expeditie Aardbol verbleef.

Vanuit hier verkende zij Mostar en de regio. In haar blog Blagaj en Mostar: historie en cultuur in het zuiden van Bosnië-Herzegovina vertelt ze over haar ervaring. Heel leuk om te lezen.

Reisjunk

Ze schreven over vele bestemmingen een blog, en zo ook over Mostar. In hun blog De Oude Brug van Mostar in Bosnië en Herzegovina vertelt Greg vooral over de iconische brug en het oude centrum van Mostar.

Verder lezen

– Alles wat je over Sarajevo moet weten lees je in onze Sarajevo Reisgids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *