Sarajevo, de bruisende stad met haar vele koffietentjes, bijzondere en interessante musea, geweldige restaurants, opvallende architectuur en vele shopping centra. Maar als je wat langer in Sarajevo verblijft, moet je ook zeker deze hikes in de omliggende bergen proberen! En het leuke is, je kunt deze wandelingen doen zonder dat je met de (huur)auto op pad hoeft en ze zijn dus ook zeer geschikt voor backpackers die met het openbaar vervoer door Bosnië reizen.

Trebevic

De meest voor de hand liggende hike is er een op de berg Trebević. De kabelbaan (žičara) brengt je vanuit het oude stadscentrum in een paar minuten in de bergen. Ben je blut of heb je gewoon heel veel zin om te wandelen, dan kun je dat stuk ook in ongeveer 1,5 uur omhoog lopen.

Als je de žičara uitstapt kun je eerst een bezoekje brengen aan de oude bobsleebaan van de Olympische Spelen in 1984. Maar, we kwamen hier voor een hike, dus blijf niet te lang hangen! Je startpunt is het Pino Nature Hotel. Rechts van het hotel zie je een weggetje. De route naar de top van Trebević is goed aangegeven met bordjes (Vrh Trebević) en witte stippen met rode cirkels, bijvoorbeeld op stenen of bomen. De hike naar de top en terug is ongeveer 12 kilometer en je klimt ruim 800 meter. Een andere optie is om naar de Jure Franko hut te lopen. Dit is iets minder ver, minder hoog en vanaf het terras van deze berghut kun je met een biertje of rakija genieten van een prachtig uitzicht!

Skakavac

Welke stad heeft er nu een waterval van bijna 100 meter hoog? Oke, niet letterlijk in de stad, maar toch. De Skakavac waterval is erg geliefd bij de inwoners van Sarajevo en als je er naartoe gaat zul je direct begrijpen waarom. Ook hier geldt: je kunt lopen vanaf het stadscentrum (12km), maar dan ben je best wel even onderweg. Het is beter om een taxi te nemen naar het beginpunt van de hike (de chauffeur begrijpt als het goed is gelijk wat je bedoelt) of om bus 69 vanaf Sutjeska ulica naar Nahorevo te nemen.

De hike is simpel, er is slechts één pad door de bossen naar de waterval. Het is erg afhankelijk van het seizoen hoeveel water er op dat moment is. Maar de wandeling is altijd prachtig! Aan het startpunt en dus ook het eindpunt, vind je Hotel Promaha. De eigenaar Dragan maakt de beste rakija. Živeli!

Bukovik

Vanaf hetzelfde punt waar de hike naar Skakavac start, kun je ook naar Bukovik wandelen. Je kunt deze twee hikes zelfs met elkaar combineren. Het eerste deel is ook door de bossen, maar daarna loop je over uitgestrekte bergvlaktes. Vanaf deze wandeling heb je een uitzicht over Sarajevo.

Je volgt de markering en uiteindelijk kom je uit bij de top, die te herkennen is aan de antennes. Op die plek is ook een restaurant. En met een beetje geluk kom je ook deze prachtige paarden tegen onderweg. De hike is niet moeilijk en duurt voor de heen en terugweg maximaal twee uurtjes.

Čavljak-Crepoljsko

Als je zin hebt in een lange hike (16km), dan kun je je hike naar Bukovik uitbreiden met een wandeltocht naar Čavljak en Crepoljsko. Dit valt allemaal onder het Sarajevsko Ozren gebied. Je kan deze hike ook beginnen in Čavljak zelf. Met de taxi is het maar 20 minuutjes vanaf het centrum van Sarajevo en het zal niet veel kosten. Je kunt je laten afzetten in de buurt van restaurant PSD Centar Čavljak voor een heerlijke burek of een bord pura!

Ben je van plan om op pad te gaan? Laat het ons weten en deel je foto’s met ons via Instagram of Facebook!

Een reactie op “De mooiste en uniekste hikes vanuit Sarajevo

  1. VildanKorjenic zegt:

    Super leuke blog Marjolein. Hoe erg is het dat ikzelf nog niet bij de Skakavac waterval geweest ben? Haha. Hij staat hoog op mijn lijstje ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *