Je bent voor het eerst in Sarajevo en wilt ergens goed en betaalbaar uiteten. Maar waar? Zoek niet verder, in deze blog vertel ik je namelijk 5 plekken waar je lekker en uiteraard betaalbaar kunt eten in Sarajevo.

Chipas

Wanneer je voor de Heilige Kathedraal in hartje Sarajevo staat, dan heb je aan de linkerkant meerdere eetgelegenheden. Eén daarvan is Chipas. Bij Chipas draait het allemaal om eenvoudige maar lekkere gerechten voor een zeer gunstige prijs.

Chipas Sarajevo kip curry
Chipas Sarajevo kip curry

Wij aten een Chicken pasta voor 4,5 KM (€ 2,30) en een Piletina (kip) curry die ook 4,5 KM koste. Voor een Coca Cola betaalden we 1,8 KM (€ 0,92). Als toetje namen we een Nutela gebakje en een vruchtengebakje die beiden 1,9 KM (€ 0,97) per stuk kosten.

Chipas Sarajevo
Chipas Sarajevo
Chipas Sarajevo toetje
Chipas Sarajevo toetje

Kortom: bij Chipas eet je lekker voor weinig.

Klopa

Eén van mijn favoriete restaurants in Sarajevo is Klopa. Klopa bevindt zich op de prominente Ferhadija straat, vlakbij het eeuwige vuur.

Waarom ik er dol op ben? Omdat alles wat er gekookt en gebakken wordt vers en lokaal wordt bereid of ingekocht. Daarnaast is het een klein maar hip restaurant dat voor mij vrolijkheid uitstraalt. Het personeel is er zeer kundig en vriendelijk. Ook niet heel onbelangrijk lijkt mij.

Klopa Sarajevo
Klopa Sarajevo
Klopa Sarajevo binnen
Klopa Sarajevo binnen

Op een doordeweekse vroege ochtend ben ik hier wezen ontbijten. Ondanks dat ik een half uur voor openingstijd kwam, deed de medewerker niet moeilijk en hielp mij aan een heerlijk ontbijt.

Bosnische koffie
Bosnische koffie

Wat ik als ontbijt nam? Ik bestelde een Palenta en traditionele Bosnische koffie. Palenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. Vroeger werd het gemaakt van verschillende graansoorten, maar nadat vanuit Zuid-Amerika mais in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van mais voor in de plaats.

Kosten: 5 KM (€ 2,56) voor de Palenta en 2,5 KM (€ 1,28) voor de koffie.

Vanni

Tijdens mijn verblijf in Sarajevo werkte in overdag vanuit het co-working place Networks. Daar ontmoette ik een andere Nederlandse jongen die in Sarajevo verbleef en daar werkte. Samen zijn we een middag wezen lunchen.

Hij bracht me naar Cafe Bar en fastfood restaurant Vanni. Een simpele eettent met prima gerechten. We bestelden een Chicken wrap, een hamburger, friet en frisdank. Alles bij elkaar: 17,50 KM (€ 8,97).

Chicken wrap
Chicken wrap
  • Chicken wrap – 5 KM
  • Hamburger – 4 KM
  • Friet – 2,50 KM
  • Frisdrank – 3 KM p/s

Op hun facebook pagina vind je het adres.

Pirpa

De beste hamburgers in Sarajevo eet je bij Pirpa! Wat heb ik daar een lekkere New York Burger gehad. Een wereld van verschil met de hamburgers van de Mac. Deze was ontzettend groot, vers en ontzettend lekker!

Hamburger bij Pirpa Sarajevo
Hamburger bij Pirpa Sarajevo

Ik betaalde voor de New York Burger 6 KM (€ 3,08) en voor een Colaatje 2 KM (€ 1,03). Een aanrader!

Pirpa Sarajevo menu
Pirpa Sarajevo menu

Ćevabdžinica Željo

Je bent niet in Sarajevo geweest wanneer je geen Ćevapčići of Bosnische Pita hebt gegeten. Wij kozen in dit geval voor Ćevapčići. Dit zijn een soort van gegrilde kleine vleesworstje in heerlijk brood met ui (zie foto).

In Sarajevo zijn er meerdere Ćevabdžinica, eetgelegenheden waar ze Ćevapčići maken. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Wij zijn naar Željo, vernoemd naar de lokale voetbalclub FK Željezničar Sarajevo, geweest.

Je kunt kiezen uit een kleine portie van 5 stuks, een middelgrote portie van 10 stuks en een grote portie van 15 stuks. Vergis je niet: een portie van 10 stuks is echt een grote maaltijd!

Cevapcici bij Zeljo
Cevapcici bij Zeljo

Ik nam de portie van 10 stuks (zat na afloop stampvol) en betaalde hiervoor 7 KM (€ 3,59). Wat ik daarbij lekker vind is een yoghurt – 2 KM (€ 1,03).

Dit zijn 5 plekken in Sarajevo waar je lekker en voordelig kunt eten. Uiteraard zijn er nog meer plekken. Ik heb bewust voor 5 gekozen zodat het nog overzichtelijk blijft. Waar ik met ‘we/wij’ praat zijn de plekken geweest die ik samen met mijn zusje heb bezocht. Verder heb ik alle KM prijzen gedeeld door 1,95.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Ben jij in Sarajevo geweest en heb jij ergens lekker gegeten? Vertel het me dan hieronder in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *