[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”1d21f432-d10e-4ab0-b3a1-68523e34f6ed”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://ditisbosnie.nl/wp-content/uploads/2021/08/Bihac-Bosnie-en-Herzegovina-1-2.jpg” alt=”Bihac – Bosnie en Herzegovina-1-2″ title_text=”Bihac – Bosnie en Herzegovina-1-2″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” border_radii=”on|7px|7px|7px|7px”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][dipi_breadcrumbs bc_custom_home=”on” bc_home_text=”Home” bc_home_url=”https://ditisbosnie.nl” bc_home_icon=”on” _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” items_font=”|600|||||||” items_font_size=”11px” custom_margin=”||19px|||”][/dipi_breadcrumbs][et_pb_post_title meta=”off” featured_image=”off” _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” title_font=”|800|||||||” title_text_color=”#3953a0″][/et_pb_post_title][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” saved_tabs=”all”]

Bihać is de stad van de rivier Una. En laat deze rivier nou net één van de mooiste rivieren van het land zijn! 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ width=”50%” width_last_edited=”on|phone” width_tablet=”80%” width_phone=”85%”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Een complete reisgids voor Bihać – Bosnië en Herzegovina

De stad ligt in het noord-westen van Bosnië en Herzegovina. Vlakbij de Kroatische grens. Sterker nog: de stad ligt op nog geen 35 kilometer van de prachtige Plitvice Meren (Kroatië).

Het toerisme is in opkomst in Bihać. Steeds meer mensen weten het te vinden vanwege de prachtige natuur in de omgeving en de mooie Una rivier.

Één van de hoogtepunten is het raften in het Nationale Park Una. Maar er is meer te doen. Dat lees je hier in deze complete Reisgids voor Bihać.

Ben jij zelf in Bihać geweest en heb jij een tip voor ons? Deel hem dan onderaan de pagina in de comments.

Inhoudsopgave

– Locatie: kaart van Bihać
– De beste tijd om Bihać te bezoeken
– Stari Most
– Een aantal redenen om Bihać te bezoeken
– Wat te zien in Bihać
– De omgeving van Bihać
– Hoe kom je in Bihać
– Reisbloggers over Bihać

Locatie: kaart van Bihać

Zoals al aangegeven ligt Bihać noord-westen van Bosnië en Herzegovina. Vlakbij Kroatië.

De beste tijd om Bihać te bezoeken

De mooiste maanden om Bihać te bezoeken zijn de maanden mei t/m oktober. In deze periode staat alles in bloei en kleurt de omgeving groen.

Zo warm als het in Mostar zomers wordt, daar blijft het kwik in Bihać hangen bij een maximale temperatuur van 35 graden.

Gelukkig is er de koele en verfrissende Una rivier. Vandaar dat het kwik ‘s avonds daalt tot temperaturen waarbij je ook zonder airco kunt slapen.

De afgelopen jaren heeft het ‘s winters flink gesneeuwd in deze regio. Dit leverde mooie plaatjes op. Echter is er helaas ‘s winters niet veel te beleven in dit gebied.

Een aantal redenen om Bihać te bezoeken

Er zijn diverse redenen te noemen waarom je een bezoek aan Bihać zou moeten brengen. Hieronder zetten we een aantal redenen voor je uiteen.

De Una rivier

De belangrijkste reden om een bezoek aan Bihać te brengen is om deze beeldschone rivier te zien. Je zult niet snel ergens anders zo’n schone en kleurrijke rivier zien.

Prachtige zonsondergangen

Vanwege het mooie weer en de prachtige Una rivier ben je hier verzekerd van unieke zonsondergangen.

Terrasjes

Langs de Una rivier zijn er ontzettend veel terrasjes. Je kunt er genieten van een lekker drankje en heerlijke (traditionele) gerechten.

Rijke omgeving

In de omgeving van Bihać zijn er meerdere mooie plekken die het bezoeken meer dan de moeite waard zijn. Bijv. Martin Brod en het kasteel van Ostrošac.

Onontdekt

In tegenstelling tot vele andere gebieden is deze regio rustiger qua aantal toeristen. Je kunt er dus heerlijk tot rust komen.

Plitvice meren

Wanneer je er bent raden we je aan om één dag vrij te maken om de prachtige Plitvice meren in Kroatië te bezoeken. Je zult er geen spijt van krijgen.

Kortom: genoeg redenen om een bezoek te brengen aan deze stad!

Wat te zien in Bihać

Centrum

Het charismatische aan Bihać is zijn kleine centrum. Dat ligt aan de westoever van de rivier Una. Doordat het klein en overzichtelijk is bevinden de meeste bezienswaardigheden zich op een loopafstand van elkaar. Handig toch?

Heilige Ante Padovan Kerk

De Crkva sv. Ante Padovanskog is gebouwd in 1878. Vandaag de dag staat helaas alleen nog de kerktoren. Het is het jammere verhaal van vele mooie monumenten in Bosnië en Herzegovina die slecht onderhouden worden door gebrek aan financiële middelen.

Helemaal als je je bedenkt dat deze kerk ooit één van de grootste katholieke kerken van de Una tot de Drina rivier was.

Bihac - Heilige Ante Padovan Kerk
Heilige Ante Padovan Kerk

Kapetanova kula

De kapiteinstoren ligt naast de kerk. Het is gebouwd voor 1697 en was één van de vier torens van het fort dat eeuwenlang in Bihać heeft gestaand.

Jarenlang heeft de Kapetanova kula gediend als gevangenis. Zelfs tot 1959 zaten hier gevangenen hun straf uit.

Fethija džamija

Een kerk die is omgebouwd tot Moskee. Ja je leest het goed. Je vindt deze moskee in Bihac: de Fethija moskee.

Toen de Ottomaanen Bihać hadden veroverd hebben ze de Gotische kerk omgebouwd tot Moskee. Je ziet het terug in kleine details, zoals de boog boven de deur.

Bihac - Fethija džamija
Fethija džamija

Bosanka

De Bosanska is een voetgangersstraat met veel winkels en cafés. Hier is ook de Stadsgalerie (Gradska galerija) gevestigd.

Regelmatig zijn daar aardige tentoonstellingen van Bosnische kunstenaars, voornamelijk uit de omgeving. De toegang is gratis; zeker de moeite waard om even binnen te lopen.

Kupalište Beton

De lokale zwemplek in Bihać is Kupalište Beton. Bij de hoofdbrug is er een zwemplek gecreerd waar je zomers verkoeling kunt vinden en dus kunt zwemmen.

Bihac - Kupaliste Beton
Kupaliste Beton – zwemplek

Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals je hieronder kunt zien in de video. Deze is gemaakt door I love Una.

De omgeving van Bihać

Bihać valt in de Una-Sana Kanton. Dit gebied is vernoemd naar de twee rivieren Una en Sana. Vooral de Una rivier speelt een belangrijke rol in deze regio. Wat je allemaal kunt zien en ontdekken in deze regio bespreken we in het kort hieronder.

Una Nationaal Park

Nationaal park Una is een van drie nationale parken in Bosnië Hercegovina. De andere twee zijn: Nationaal park Sutjeska en Nationaal park Kozara.

Het Una Nationaal Park staat bekend om zijn groep bosrijke omgeving, waar de prachtige Una rivier doorheen stroomt.

De attractie van het park zijn de watervallen Štrbački buk. Je ziet op de foto hieronder hoe prachtig deze watervallen zijn. De hoogste waterval ervan is 25 meter hoog.

Strbacki buk - Una Nationaal Park
Strbacki buk – Una Nationaal Park

Raften

Zoals je waarschijnlijk op de foto hierboven kunt zien kun je ook raften op de Una rivier. De hoogste waterval van 25 meter wordt overgeslagen. De eerst volgende waterval is alsnog 6 meter hoog en geeft je een heerlijke adrenaline kick!

Strbacki buk - Raften
Strbacki buk – Raften

Sokolac

Het fort Sokolac ligt ongeveer drie kilometer ten zuidoosten vanBihać. Gebouwd in de 14de eeuw op een heuvel, wat uiteraard vanuit strategisch oogpunt is gekozen.

Het valt op door een ronde toren met een doorsnede van tien meter. De klim naar boven valt mee. Eenmaal boven heb je een heerlijk uitzicht.

Plješevica

De bergketen Plješevica ligt op de Bosnisch-Kroatische grens ten zuidwesten van Bihać. De hoogste toppen van de bergketen gaan tot 1600 meter.

Dit gebied heeft een rijke flora en fauna en er zijn uitgebreide mogelijkheden om wandelingen of tochten met de mountainbike te maken.

Tip: bij het gehucht Žegar staat een informatiebord, waarop een aantal routes en een berghut staan aangegeven. Je kunt ook vanuit Sokolac aan je toch beginnen.

Martin Brod

Wanneer je vanuit Bihać naar het zuiden rijdt is er bij het dorp Dubovsko een zijweg naar rechts vanaf de hoofdweg van Bihać naar Sarajevo. Deze loopt door prachtige natuur langs de Una naar Martinbrod.

De waterval daar is een populaire bestemming voor een dagje uit. Je vindt er verschillende picknickplaatsen en een café-restaurant. Een heerlijk plekje om in deze prachtige natuur tot rust te komen.

Martin Brod - National Park Una
Martin Brod – Foto: nationalpark-una.ba

Kostelski buk

Rij je vanuit Bihać naar het noorden richting het plaatsje Ostrožac dan kom je onderweg langs de waterval Kostelski buk. 

Er is daar een hotel met restaurant vanwaar je van deze mooie waterpartij kunt genieten.

Ostrožac

Het kasteel van Ostrožac ligt net buiten de stad Cazin, in de buurt van het dorp Ostrožac. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw toen de Ottomaanse Turken de Ottomaanse provincie Bosnië vormden.

Tijdens de Oostenrijk-Hongaarse heerschappij is het kasteel verbouwd. Het verkeerd in solide staat. Vanaf het kasteel heb je een uitzicht over de groene omgeving.

Ostrozac kasteel
Ostrozac kasteel – Foto: sarajevotimes.com

Hoe kom je in Bihać

Bihać is goed te bereiken met de auto en de bus. Andere vervoersmiddelen zijn wat lastiger.

Met de auto

De meeste toeristen komen met de auto naar Bihać. Vanuit Kroatië bezoeken veel mensen de stad. Vooral mensen die bij de Plitvice meren zijn geweest. Er zijn goede regionale wegen naar Bihać. Met de auto kun je er dus prima komen.

Met de bus

Bihać heeft veel buslijnen die de stad verbind met diverse Europese steden. Met de bus naar Bihać is dus zeker een goede optie.

Met het vliegtuig

De stad heeft haar eigen vliegveld, alleen wordt hier niet op gevlogen. Wil je met het vliegtuig naar Bihać dan heb je de volgende opties:

  • Vliegen naar Banja Luka en daar een auto huren.
  • Vliegen naar Zadar (Kroatië) en daar een auto huren.
  • Vliegen op Zagreb (Kroatië) en daar een auto huren.

Vanuit Banja Luka ben je het snelst in Bihać. Nadeel is dat er alleen niet heel veel vluchten zijn. Zagreb is het vliegveld met de meeste vluchten, Zadar met de goedkoopste (RyanAir).

Met de trein

Er is een treinverbinding tussen Bihać – Banja Luka – Doboj en Sarajevo. Alleen gaat deze trein niet zo vaak. Voor de avonturier is dit wel het ritje. Je ziet dan de diversiteit in het landschap van Bosnië en Herzegovina in optima forma! 

De Taxi

Je laten vervoeren met de taxi in Bihać is een prima idee. De prijzen zijn laag, helemaal vergeleken met in Nederland.

Reisbloggers over Bihać

Bihać - Una Rafting
Bihać – Una Rafting | Foto: facebook.com/visitbihac

Bihać wordt de laatste tijd een steeds populairdere vakantiebestemming. Het is een gebied voor de avonturier en in de regio vind je veel campings.

Dat dit gebied nog niet zo ontdekt is als Sarajevo en Mostar is wel te merken. Wij hebben geen enkele blog over Bihać van Nederlandse reisbloggers kunnen vinden. Ken jij er wel een, vertel het ons dan gerust hieronder in de comments.

We hebben wel wat verhalen op Engelstalige blogs gevonden. Hieronder een korte samenvatting.

Lejla voor Travelade

Zoals wij al aangaven is de beste tijd om naar Bihać te reizen in de zomermaanden. Lejla bevestigt dit in haar blog.

In Why Are July and August Best Months to Visit Una River Region legt Lejla uit waarom je juist in juli en augustus naar Bihać moet.

Ze vertelt over wat je tijdens die periode het beste in deze regio kunt doen.

Una - I Love Una
Una | Foto: Facebook I Love Una

Jaik Yong van Jaiktravelblog.com

In zijn blog Day 8: Bosnia & Herzegovina -Bihac & Una National Park beschrijft Jaik zijn rondreis vanuit Kroatië naar Bosnië.

Hij vertelt over zijn bezoek aan Bihać, aan het Una Nationaal Park en de Strbacki Buk.

Strbacki Buk - Jaiktravelblog
Strbacki Buk – Jaiktravelblog.com

Ken jij nog een blog over Bihać en de regio? Laat het ons dan hieronder in een reactie weten!

Verder lezen

– Alles wat je over Sarajevo moet weten lees je in onze Sarajevo Reisgids.
– Alles wat je over Mostar moet weten lees je in onze Mostar Reisgids.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *